O nama

Istorijat Odreda

Pre skoro tridesetpet godina, tačnije 13.1. 1981. u okviru Osnovne škole „Edvard Kardelj“ (danas „Sveti Sava“), osnovan je istoimeni odred. Želja nekoliko entuzijasta koji su se okupili oko ove ideje bila je da se okupi što više dece i mladih koji bi želeli da se upoznaju sa radom izviđačke organizacije. Iako je na početku postojanja odreda rad bio vezan za pomenutu školu, odred je još tada bio otvoren i za drugu decu i mlade.

Tih godina, odred je brojao oko 900-1200 članova. Kao dokaz dobro organizovanog i uspešnog rada članova odreda, usledile su brojne nagrade. Odred je stekao i dobru reputaciju, te su članovi mnogih drugih odreda širom i van zemlje upućivali pozive za učešće na njihovim aktivnostima.

Period 1988.-1991. godine bio je obeležen mnogim, za odred bitnim, promenama.

Najpre je došlo do preseljenja odredskih prostorija u Park Svetog Save, gde se one i danas nalaze. Promenjeno je i ime odreda, dotadašnji OI „Edvard Kardelj“ dobija ime OI „JOSIF PANČIĆ“ – u čast našeg najpoznatijeg botaničara i prvog predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti.

Od ovog perioda odred postaje dostupniji velikom broju dece, ali i starijih koji su bili zainteresovani da pomognu u radu organizacije. Već tada su u odredu postojala brojna jata, rojevi, čete i klub brđana. Veliki broj nagrada sa prestižnih akcija nije izostao.

Neskromno možemo reći da se od 1998. godine naš odred nalazi među najboljima u zemlji, što dokazuje kako učešćem na brojnim akcijama i aktivnostima, tako i organizovanjem istih.

Odred izviđača“Josif Pančić“ jedan je od malobrojnih odreda koji čak ni za vreme agresije na našu zemlju, 1999. godine, nije prestajao sa radom.

Danas odred broji oko 150 aktivnih članova. Odred sarađuje sa brojnim drugim odredima iz naše zemlje. Možemo se pohvaliti i izuzetnim odnosima sa skautima iz inostranstva – međusobnim posetama sa skautima iz Makedonije, Slovenije…


U skladu sa programom SIS-a, svake godine organizujemo tri, sada već tradicionalne akcije.
To su Jesenje radosti, za poletarce, pčelice i promotivno-ekološku šetnju Stazama akademika Josifa Pančića, za starije članove organizacije, kao i Tabor na Zavojskom jezeru. Osim toga, članovi odreda su posećivali brojne bivke i izlete, letnje tabore i zimovanja, u okviru kojih su postojale topo-škole, vodni tečajevi i razne radionice.

Na dan Sv. Vasilija Velikog, 13.1. , svake godine proslavljamo odredsku slavu.

Ono što nas razlikuje od drugih jeste i ponos članova odreda, jedinstveni scoutzine Omorika, koji izlazi od 1999. godine.

2012 godine, odred je promenio kako boje svojih marama, tako i svoj logo (amblem). Dosadašnje plavo-žute marame zamenile su ljubičasto-zelene.